FAKTA OM LOPPOR

Loppor är ett obehag för både hunden och dess ägare. Lopporna finns i hundens päls och i närmiljön. De lever av blod från hunden men drar sig inte för att även bita oss människor.

Klåda
Loppornas bett ger ofta omedelbar klåda hos hunden som biter, slickar och kliar sig.

Vissa hundar kan utveckla allergi mot loppornas saliv. Dessa hundar får mer uttalade symtom vid ett loppangrepp. De kan tappa päls, få sår och drabbas av hudförändringar. Har hunden loppallergi är det extra viktigt att vara noggrann med att behandla mot loppor.

Katter tvättar sig flitigt och det kan därför vara svårare att hitta loppor i deras päls. Trots det är det ofta katten som är den främsta smittkällan i hushållet eller omgivningen.

Håll lopporna på avstånd
Det finns flera saker du själv kan göra för att minska smittrycket.

Dammsug grundligt och lägg dammsugarpåsen i en stängd plastpåse innan den kastas. Vid massivt loppangrepp kan du behöva proffesionell hjälp med sanering.
Tvätta hundfiltar och annat som hunden ofta ligger på i maskin på minst 60 grader.

Viktigast av allt är förstås att undvika att få in loppor i hemmet.
Det finns flera förebyggande läkemedel mot loppor men det är skillnader i deras verkningsmekanism och effekt. Vissa av läkemedlen är giftiga för katt och för vissa rekommenderas det att man är försiktig vid hantering av hunden samt att den inte tillåts att sova i sängen den närmsta tiden efter behandlingen.
Det är därför en god idé att rådfråga din veterinär när du ska välja den mest optimala förebyggande loppbehandlingen till din hund.