HAR DIN HUND FÅTT LOPPOR? STÄDA HUSET ORDENTLIGT – OCH SKYDDA DIN HUND

OM DU BOR I ETT OMRÅDE DÄR DET FÖRKOMMER LOPPOR OCH DIN HUND INTE ÄR SKYDDAD, KAN DET FINNAS EN RISK ATT DE SMÅ PARASITERNA SOM FINNS INNE I HUSET SMITTAR HUNDEN. DIN FÖRSTA ÅTGÄRD BÖR I SÅ FALL VARA ATT BEHANDLA DIN HUND MEN OM LOPPOR REDAN FINNS I HUSET MÅSTE DU OCKSÅ SE TILL ATT STÄDA DET ORDENTLIGT. MEN HUR GÖR MAN DET BÄST? SKA MAN BÖRJA MED ATT SKURA GOLVET? NEJ! LÄS VIDARE OCH LÄR DIG MER OM HUR DU BÄST BLIR AV MED LOPPOR.

Om din hund börjar klia sig är det lätt att tänka att den fått loppor. Men hur vet man säkert att det är just det? Bäst är att använda sig av en kam och leta efter loppor som rör sig i pälsen. Ibland kan dock levande loppor vara svåra att hitta och då kan det vara lättare att leta efter deras avföring. Det ser ut som små svarta prickar i botten av hundens päls. Om man tar de svarta prickarna och torkar av dem mot ett vitt papper och det färgas rött så har du fått napp! Då är det loppornas avföring – det röda är blod från hunden.

Så om du nu misstänker loppor på din hund vet du nu vad du bör göra de närmsta timmarna. Börja med att kontakta din veterinär för att få hjälp med att hitta det mest passande loppskyddet för just din hund. Glöm inte bort att det är viktigt att ha ett kontinuerligt skydd om ni bor i lopptäta områden. Efter att skyddet är fixat är det dags att börja städa huset! Men var ska du börja?

DAMMSUG

Börja med att dammsuga hela huset. Det är ett effektivt sätt att få bort ägg, puppor och loppor från golv, mattor och möbler. Var väldigt noggrann i alla hörn, i golvspringor och runt lister. Glöm inte att dammsuga soffan ordentligt – även bakom och under samtliga kuddar och eventuella plädar som ligger där.

När du är färdig är det viktigt att du slänger dammsugarpåsen på en gång för att minska risken för återsmitta.

Undvik att tvätta golvet, loppor trivs bäst i fuktiga miljöer. Nöj dig med enbart dammsugning ett tag framöver.

TVÄTTA ELLER FRYS

Det är framförallt hundens sovplatser, och det närliggande området, som man bör vara extra noggrann med. Tvätta de mattor som går att tvätta samt samtliga hundsängar. När de torkat är det bra att dammsuga av dem ett par gånger. Textiler som inte går att tvätta i maskin kan istället stoppas i frysen i minst 24 timmar.

UTOMHUS

Städa även de platser utomhus där din hund tycker om att ligga, t.ex. på verandan, och glöm inte heller bort bilen. Där gäller samma procedur som i huset – dammsug och tvätta filtar eller bäddar. Lyft på bilmattorna ordentligt och dammsug flera gånger.

Kontrollera också i garage och förrådsbyggnader efter liggplatser för katter eller andra vilda djur som eventuellt kan sprida loppsmitta.

TRÄDGÅRDEN

Har din hund ett favoritställe i trädgården? Där kan det också finnas loppor. Lopporna kan gömma sig i gräset, under en buske eller träd. Om din hund är ordentligt skyddad mot loppor behöver man sällan använda sig av insektsmedel i trädgården eftersom de loppor som biter sig fast på den behandlade hunden dör.

Men det finns vissa saker som ändå kan vara bra att tänka:

  • Håll gräsmattan kortklippt och ta bort gamla löv
  • Vattna inte för mycket, loppor (även fästingar) gillar fuktiga miljöer
  • Leta efter, och ta bort, gamla fågelbon. De kan vara fulla med loppor.

Blev du alldeles utmattad bara av ett tänka på allt som måste göras? Var lugn, när du väl blivit av med lopporna behöver du bara se till att du har din hund ordentligt skyddad mot loppor. Då kommer du inte behöva gå igenom allt detta igen. Tänk på att din hund behöver vara under kontinuerlig behandling i minst ett par månader för att livscykeln ska brytas och ni ska bli av med lopporna för gott. Det finns olika varianter av lopppreparat. Prata med din veterinär om vilket som passar din hund bäst.

Dammsugning är det bästa sättet att bli av med ägg, puppor och loppor från mattor, golv och möbler.