HUR MÅNGA
FÄSTINGAR HAR JAG I
MIN TRÄDGÅRD?

HUR MÅNGA FÄSTINGAR HAR DU I DIN TRÄDGÅRD? ANVÄND DIG AV DET HÄR TRICKET FÖR ATT FÅ REDA PÅ DET.

Fästingar är små och svåra att hitta innan de har satt sig på hunden, eller på dig. Även då de bitit sig fast kan de vara svåra att hitta.

Undrar du hur många fästingar det finns i din trädgård? Det finns ett sätt att ta reda på det.

Metoden kallas ”flaggning” och används i många studier då man vill samla in fästingar för att undersöka förekomsten av fästingburna sjukdomar. Metoden är rätt enkel – dra bara det vita lakanet genom vegetationen och räkna sen antalet fästingar som fastnat på tyget.

När flaggning används i studier finns det vissa regler man måste hålla sig till – storlek på tyget, väderförhållanden, tid på dygnet etc. Att metoden är standardiserad är viktigt för att kunna göra jämförelser mellan olika områden.

DU BEHÖVER DOCK INTE VARA VETENSKAPSMAN FÖR ATT ANVÄNDA DIG AV FLAGGNING

Metoden fungerar även utmärkt om du vill få en uppskattning av hur många fästingar du har i din trädgård, eller var i din omgivning de är som allra flest.

Fäst ett vitt lakan på och du har gjort din ”flagga”. I studier använder man en flagga som är 60cmx100 cm. Om du använder dig av den storleken och flaggar 100 m2 av din trädgård och därefter räknar antalet fästingar på tyget kan du räkna ut fästingförekomsten:

  • 100 fästingar per 100m2 – du har en kraftig fästingbörda
  • 30 fästingar per 100 m2 – du har en måttlig fästingbörda
  • 10 fästingar per 100 m2 – du har enbart ett fåtal fästingar

Dessa benämningar baseras på flaggning gjord i skuggiga områden i juni.

Kom ihåg att du bör utföra flaggningen ett flertal gånger då att antalet fästingar kan variera mellan olika tidpunkter på dagen och beroende på väderlek.

Flest antal fästingar kommer du att finna i områden med hög vegetation, i skuggan och under varma dagar.

Prova ”flaggning” för att få reda på hur många fästingar du har, och var de håller till, i din trädgård.
Hundar gillar extra mycket att undersöka ställen med hög växtlighet, dofterna är ännu mer intressanta här. Tyvärr tycker också fästingarna om dessa områden.