HUR SMITTAS MIN HUND AV LOPPOR?

EN HUND KAN SÅKLART FÅ LOPPOR GENOM ATT TRÄFFA EN ANNAN HUND MED LOPPOR, MEN DEN BEHÖVER FAKTISKT INTE ENS HA DIREKTKONTAKT MED EN ANNAN HUND FÖR ATT SMITTAS.

Detta beror på att loppan lever endast en liten del av sitt liv på hunden. Äggen, larverna, pupporna och de nykläckta lopporna lever istället i miljön runt hunden. Om en loppsmittad hund tappar sig ägg inomhus men sen inte vistas där på ett tag, lägger sig äggen och vilar i golvspringor och mattor. De kläcks inte förrän en hund vistas i miljön igen.

För hunden är det obehagligt för att ha loppor då betten kliar och kan orsaka eksem – loppans saliv innehåller histamin och andra klådframkallande ämnen. Loppsmitta kan också vara farligt för din hund hälsa. Vissa hundar utvecklar en allergi mot loppbetten, vilket kan ge håravfall och hudinfektioner som i förlängningen kan ge besvärliga ”hotspots”. Loppor kan också smitta din hund med bandmask.

Loppor är som mest aktiva under våren och sommaren men hunden kan likaväl smittas under milda vintrar. Om du vistas i områden där loppor finns kan det därför vara bra att behandla din hund i förebyggande syfte för att minska risken för smitta.

Det finns flera olika preparat att välja mellan. Prata gärna med din veterinär om vilket preparat som passar din hund bäst. Veterinären har god kunskap om vilken produkt man bör välja beroende på hundens ålder, reproduktionsstatus, livsstil osv.

Länkar till andra artiklar på Hundar mot fästingar-sidan:

Din hund behöver inte ha direkt kontakt med en annan hund för att smittas med loppor. Loppor och ägg kan finnas i miljön och gömma sig i golvspringor och mattor. När en hund dyker upp vaknar de till liv och smittar hunden.