MISSTA INTE ÄLGFLUGAN FÖR EN FÄSTING

ÄLGFLUGAN (ÄVEN KALLAD HJORTFLUGA ELLER ÄLGLUS) ÄR EN SEXBENT FLUGA SOM TAPPAR SINA VINGAR NÄR DEN HITTAT EN LÄMPLIG VÄRD ATT BITA SIG FAST PÅ. UTAN VINGAR KAN DEN MYCKET VÄL FÖRVÄXLAS MED EN FÄSTING.

Missta inte älgflugan för en fästing. På våren har de flesta fästingar man hittar sex ben då de fortfarande är larver och inte har hunnit utvecklats till nästa livsstadie, nymf. Nymfer och adulta fästingar har alltid åtta ben. Men även om du hittar en sexbent parasit i din hunds päls så behöver det inte vara en fästing. Det kan istället vara en annan blodsugande parasit – älgflugan.

Älgflugan har dock många olikheter jämfört med fästingen. T.ex. är fästingen ingen insekt utan ett spindeldjur och älgflugor har vingar vilket fästingar saknar. När älgflugan hittat ett värddjur att suga blod ifrån släpper den sina vingar och fortsätter sen leva i pälsen på sin värd. Det är då den eventuellt kan förväxlas med en fästing.

Älgflugan kan leva och föröka sig på rådjur och älgar samt i vissa fall även på hästar och kor. Den kan ibland även angripa hundar och människor men de kan varken leva eller föröka sig på dessa. Älgflugan förekommer i samtliga nordiska länder – Sverige, Finland, Norge och Danmark.

KAN ÄLGFLUGAN SPRIDA SJUKDOMAR?

Enligt norska folkhälsoinstitutet kan älgflugan eventuellt överföra en bakterie som heter bartonella. Denna bakterieöverföring kan vara anledningen till varför flugans bett ofta ger långvarig klåda.

HUR KAN DU SKYDDA DIN HUND MOT ÄLGFLUGAN?

Vissa tror att fästingmedel även skyddar hundarna mot älgflugor. Det kan möjligtvis vara så att de har en viss effekt men studier på detta saknas och i dagsläget finns inga produkter som är godkända för att skydda mot älgflugan. Det bästa sättet att hålla dem bort är att plocka bort flugorna så snart man hittar dem i hundens päls.

Det går inte att mosa en älgfluga mellan fingrarna då de är platta och hårda som läder. Men det går att greppa tag om dem och ta bort dem om de skulle krypa runt i hundens päls. Alternativt borsta bort dem med en kam eller borste.

Här kan du läsa mer om blodsugande parasiter.