OFTA FRÅGAT OM FÄSTINGAR

Hur många gånger en fästing suger blod under sin livstid?

S: Fästingen har fyra stadier: ägg, larv, nymf och fullvuxen. Den behöver en blodmåltid för att gå från det ena stadiet till nästa, så en fästing behöver suga blod tre gånger under sin livstid.

Hur lång tid tar det för en fästing att utvecklas från ägg till fullvuxen?

S: Det tar vanligtvis tre år. Fästingar övervintrar i marken och ett snötäcke kan öka deras chanser att överleva.

Hur många ägg en fullvuxen fästinghona lägger?

S: En fästinghona lägger upp till 2–3 000 ägg.

Hur hittar en fästing någon att suga blod ifrån?

S: Fästingar använder en bakhållsteknik då de klättrar till grästoppen och väntar på någon att sätta sig på. Längst upp på gräset riskerar fästingen att torka ut, vilket kan vara dödligt för en fästing. Om de inte hittar någon att sätta sig på måste de klättra ner igen för att återfå fukthalten. Fästingar har inga ögon men de kan lukta och upptäcka offer eftersom de känner av fuktighet, temperatur och koldioxid.

I hur många länder fästingen (Ixodes ricinus) lever?

S: Ixodes ricinus finns på många platser, bland annat i Skandinavien, Centraleuropa, Sydeuropa, Storbritannien, Balkan och Nordafrika. Ixodes ricinus är bara en av många fästingarter, men i Skandinavien finns bara den.

Hur kan du undvika att få fästingar på dig när du är ute i skogen med din hund?

S: Vi rekommenderar att du stoppar in långbyxorna i strumporna, och den långärmade överdelen i byxorna. Kom ihåg att leta efter fästingar på kroppen en gång om dagen när du har varit utomhus.

Vilka djur fästingar suger blod ifrån?

S: Fästingen Ixodes ricinus är inte kräsen. Över 300 djurarter kan bli offer, t.ex. möss, fåglar, ödlor, rådjur, hundar, katter, människor, får, nötkreatur och kaniner.