SÅ SKYDDAR DU DIG BÄST MOT FÄSTINGAR

De hundar som har grundat rörelsen Hundar mot fästingar är mycket glada att du har tagit till dig budskapet om fästingskydd för hundar. Men fästingar kan även överföra sjukdomar till människor så du behöver också tänka på din egen hälsa. Här får du några goda råd om hur du kan skydda dig själv när du befinner dig på platser där fästingrisken är stor.

Fästingar sitter i gräs och buskar och när ett potentiellt offer kommer nära nog så hoppar fästingen på det. Men för att lyckas måste fästingen hitta en plats där den kan suga sig fast på sitt offer. Det handlar helt enkelt om att undvika bar hud och att ha heltäckande kläder som fästingarna inte kan ta sig igenom.

  1. Stoppa ned byxorna i strumporna och överdelen i byxorna. Se också till att byxorna sitter åt runt midjan.
  2. Ta på dig en långärmad tröja eller jacka som sitter åt runt handleden.
  3. Ta på dig en överdel som sitter någorlunda tajt i halsen. Undvik till exempel t-tröjor med v-ringning eller uppknäppta skjortor.
  4. När du kommer hem ska du alltid kontrollera om du har fått någon fästing. Det är bra att både titta efter dem och känna med handen. Om det är möjligt kan du be någon annan att titta på din rygg. Titta extra noga i armhålorna, ljumskarna och knävecken eftersom fästingarna gillar varm och fuktig hud.

Tänk på att i de första stadierna (som nymfer och larver) är fästingarna MYCKET små, så de kan vara väldigt svåra att se. Det gäller särskilt när de precis har fått fäste men ännu inte börjat suga blod.