HAR DIN SOMMARSTUGA VARIT HEM FÖR LOPPOR I VINTER?

ÄR DU PÅ VÄG TILL SOMMARSTUGAN FÖR EN LUGN OCH SKÖN SEMESTER MED HÄRLIGA HUNDPROMENADER? KANSKE KAN DU ÄNTLIGEN FÅ TID TILL ATT LÄSA EN GOD BOK.

Förhoppningsvis är det precis så det kommer bli, om det nu inte var så att din hund hade loppor senast den var där. I så fall finns det en risk att problemet fortsätter även i år. Även om du förra året bara fann ett fåtal loppor på din hund, och den kanske behandlades så snart ni åkte hem, så kan det finnas en stor mängd kvar i omgivningarna. Endast ett fåtal procent av lopporna lever på hunden – de vuxna lopporna.

Äggen, larverna och pupporna lever istället i golvspringor, mattor, möbler och såklart i hundsängarna. Det är här äggen kläcks till larver som sen blir till puppor. När pupporna utvecklats till vuxna loppor hoppar de på hunden och det är oftast först då vi märker dem.

Lopporna måste vara döda! Ingen har ju bott i sommarstugan på flera månader.

Det är lätt att tro att de loppor som blir kvar i sommarstugan dör om de blir utan en värd i flera månader. Även om de vuxna lopporna, som behöver hundens blod för att överleva, dör så har larverna i pupporna en annan strategi. De kan känna av rörelserna då människor och/eller hundar går på golvet i huset. Så länge ingen rör sig kommer de stanna kvar i puppan. Här kan de ligga och vänta i upp till ett år.

När vi väl besöker sommarstugan igen efter vintern och de känner rörelsen från våra steg, kläcks de ur puppan och hoppar på hunden. Cirkeln är sluten. Så om det händer vad gör du då?

STÄDA SOMMARSTUGAN

Först av allt bör du se till att ordna ett bra loppskydd för din hund. Med ett bra loppmedel dör lopporna när de biter sig fast, vilket förhindar dem att lägga nya ägg. Efter att du tagit hand om din hund bör du också städa sommarstugan ordentligt. Glöm inte bort att även städa garage och skjul om din hund, eller kanske grannens katt, brukar ligga där och vila.

Hund- och kattloppor kan ibland bita oss människor, men de kan inte föröka sig om de inte har en hund eller katt att suga blod ifrån. Om hunden, eller katten, är behandlad med ett bra loppmedel dör dock lopporna innan de hinner lägga nya ägg.

HUR KAN JAG SKYDDA MIN HUND FRÅN LOPPANGREPP?

Vid behandling av loppor är det viktigt med en kontinuerlig behandling under några månaders tid. Rådgör med din veterinär om vilket loppskydd som passar din hund bäst – det kan vara en riktig djungel att välja mellan de preparat som finns tillgängliga. Genom att prata med din veterinär kan ni tillsammans hitta ett alternativ som passar dig och din hunds livssituation.

HADE DU LOPPOR I DIN SOMMARSTUGA FÖRRA ÅRET?

Innan du besöker sommarstugan: Hade du problem med loppor förra året? I så fall är det bra att förekomma problemet.

Se till att ha din hund skyddad med lämpligt preparat och låt den stanna utomhus till dess att ni hunnit dammsuga igenom huset ordentligt.

Njut av din vistelse – och ha roligt
När du ändå rådgör med din veterinär om lämpligt loppskydd, passa då även på att fråga om fästingprofylax. Fästingarna är många i år men om du skyddar din hund ordentligt behöver du inte oroa dig för fästingburna sjukdomar som t.ex. anaplasmos, borrelios och TBE.