VÅREN ÄR HÄR – HAR
DU SKYDDAT DIN
HUND MOT
FÄSTINGAR?

I egenskap av hundägare, kan det hända att du har stött på oönskade besökare på din håriga vän: Vanliga fästingar. Fästingarna greppar tag i din hunds päls, klättrar in till huden och biter sig sedan fast i din hund med sina starka käkar. Fästingarna suger blod från din hund under några dagar och blir större i storlek.

Låter det äckligt?

Dessutom sprider fästingarna sjukdomar. Bland de lokala sjukdomarna som sprids av fästingar återfinns borrelios fästingburen encefalit (hjärninflammation) och anaplasmos. Av dessa är anaplasmos vanligast bland hundar medan borrelios är den mest kända sjukdomen. Båda sjukdomarna orsakas av en sorts bakterier. Många hundar blir infekterade med borreliabakterien via fästingbett, men lyckligtvis utvecklar bara en liten procent symtom. Det kan gå upp till flera månader innan hunden börjar visa tecken på sjukdom. I värsta fall kan borrelios leda till allvarliga symptom så som bristande aptit, feber, artrit och rörelsesvårigheter.

Om hunden blir smittad med anaplasmos visar sig symtomen oftast inom en vecka eller två. Exempel på symtom är feber, aptitlöshet och trötthet. Andra vanliga symtom är också stelhet, tecken på smärta och hälta. Anaplasmos behandlas, precis som borrelios, med antibiotika. Subklinisk infektion hos hund är mycket vanligt, dvs hunden blir smittad men visar inga symtom.

Se till att behandla din hund mot fästingangrepp. Prata med din veterinär för att få hjälp med att välja det skydd som passar din hund bäst. Fästingsäsongen 2017 har startat – säkerställ en fästingfri vår och sommar för din hund.